Vandaag waren wij op bezoek bij Chantal Kuipers en haar man, Peter Feiken. Peter had zijn vrouw opgegeven voor onze rubrieksprijs ‘ Wie is het Peerd weerd.’ Chantal is bekend vanwege haar niet-aflatende strijd voor vrouwen. Als moeder van een 13-jarig meisje wilde zij dat haar dochter niet dezelfde nare situaties zou meemaken die veel andere vrouwen hebben moeten doorstaan. De gemeente Groningen kwam laatst negatief in het nieuws vanwege het hoge aantal meldingen van seksueel overschrijdend gedrag. Vandaar dat wij, op valentijnsdag, met Chantal om de tafel gingen om te kijken wat wij daar als partij aan kunnen doen.

Chantal is bekend vanwege haar Twitter-account waarin zij regelmatig de maatschappij bekritiseerd vanuit een feministisch oogpunt. Zij haalde het landelijke nieuws nadat zij aandacht had gevraagd voor het feit dat de anticonceptiepil in Groningen bijna niet meer te verkrijgen was. Hierdoor mocht ze bij het programma Pauw aanschuiven om haar ervaringen te delen. Chantal vertelde ons over de nare en ronduit bedreigende berichten die zij ontving na haar optreden bij Pauw. Zij twijfelde heel erg of ze wel aan tafel moest komen, omdat ze geen zin had in vervelende reacties die ongetwijfeld daarna zouden komen. Veel vrouwen worstelen hiermee. Ondanks hun capaciteiten voelen zij dat er een extra barrière is waardoor ze toch vaker worden afgerekend op hun uiterlijk, in plaats van op de inhoud.

Bij binnenkomst viel het ons direct op dat er een t-shirt van SC Heerenveen in de gang hing. Peter blijkt een groot fan te zijn van SC Heerenveen. Nadat wij even van de schrik waren bekomen, hebben we anderhalf uur kunnen spreken over wat wij als partij kunnen doen om de positie van vrouwen in Groningen te verbeteren. Marjet heeft deze week, in samenwerkingen met de Universiteitskrant, gesproken met de Volkskrant over de verhalen van vrouwen en wat zij in Groningen meemaken. Dat artikel kun je hier teruglezen. Daarom hebben wij de volgende 4 schriftelijke vragen ingediend bij het college.

  1. Wat vindt het college van het feit dat Groningen de kroon spant in het aantal zedenmisdrijven van Nederland? Deelt het college de mening van 100% Groningen dat dit zorgwekkende cijfers zijn?
  2. Kan het college verklaren waarom het seksueel overschrijdend gedrag in Groningen verhoudingsgewijs zo vaak voorkomt?
  3. Welke maatregelen zijn er al getroffen om seksueel overschrijdend gedrag aan te pakken?
  4. Welke maatregelen gaat het college nemen om seksueel overschrijdend gedrag tegen te gaan?

Wij wensen Chantal en alle andere vrouwen in de gemeente Groningen het beste toe en iedereen een fijne valentijnsdag gewenst.

Vince Huisman

Author Vince Huisman

Meer artikelen van Vince Huisman