Nieuws

Zonneschermen langs de snelweg

Door 6 december 2017 Geen reacties
Leestijd: 2 minuten

Highway to the sun.
‘Een beter klimaat begint bij jezelf’. Er wordt veel gesproken over de klimaatverandering en de wereldwijde gevolgen ervan. Dat vraagt om actie. Ook het feit dat wij hier nog steeds aan gaswinning doen terwijl iedereen weet dat het onveilig is vanwege het bevingsgevaar draagt bij aan de noodzaak onze energievoorziening anders in te gaan richten. Dat wilde het college ook wel, gesteund door de hele raad minus 100% Groningen stapte men met veel poeha in het aardwarmteproject. Nu, anderhalf jaar later en zes miljoen armer, blijk het al die tijd al de dode mus geweest te zijn die ons eerder deed tegenstemmen. ‘Zie je wel’ is echter geen reactie die 100% Groningen waardig is. Wij willen oplossingen en niet enkel problemen constateren. Natuurlijk zijn wij geen energiedeskundigen maar we hebben wel een open mind en open ogen voor wat er in de wereld om ons heen aan de hand is.

Als je in Groningen woont, zoek het boven de grond en niet erin.
We hebben onze buik vol van alle aardbevingsellende en daarom waren we aangenaam verrast toen we in aanraking kwamen met een manier van energieopwekking waar je met de beste wil van de wereld geen nadelen aan kunt ontdekken. In het zuiden van het land zijn proeven genomen met geluidsschermen langs snelwegen die energie kunnen opwekken vanwege hoogwaardige zonnecellen die er in aangebracht worden. De resultaten zijn veelbelovend. Geniaal! Nederland kent duizenden kilometers van die schermen. Binnen onze gemeente, zo hebben we berekend, is er plaats voor 45 km aan schermen, 90 als je de weg dubbelzijdig beschermd. Dat zou energie kunnen opwekken voor een kleine 14.000 huishoudens! Dat lijkt ons het onderzoeken waard zeker als je bedenkt dat vanwege de bouw van de nieuwe ringweg veel van deze schermen de komende jaren vernieuwd moeten worden.

Willen we dat onderzoeken?
Ja dat willen we! Het zou toch zonde zijn als we die kans zo maar zouden laten lopen. Daarom hebben we het college in kennis gesteld van dit project en hen gevraagd te (laten) onderzoeken of dit voor Groningen haalbaar en een uitkomst zou kunnen zijn. We kunnen ons niet voorstellen dat men op voorhand dit initiatief gaat afwijzen. Toch houden we ons hart een beetje vast: het zal toch niet zo zijn dat de duurzaamheidsgedachte het moet afleggen tegen de weerzin van het college een idee van 100% Groningen te onderzoeken? We gaan het meemaken en we zullen de uitkomst met jullie delen.