Skip to main content

We zijn uit het stadhuis gegroeid

26 juni 2019 | ◴Leestijd: 2 minuten

Twee jaar geleden was het kommer en kwel in de raad. Haren en Ten Boer zouden zich bij Groningen gaan voegen, en dat zou betekenen dat de raadszaal te klein zou zijn. Men wist niet meer waar ze nog de fractiekamers vandaan konden toveren, dus werden zelfs ruimtes zonder ramen of goed werkende ventilatie aangesleept om de nieuwe fracties van een plek te voorzien. De kosten? Op dit moment geraamd op meer dan 15,53 miljoen euro, met de kanttekening dat het veel meer zal worden.

 

Een aantal plannen zijn in de loop van die tijd voorbij gekomen. Beide vooruitstrevend, één zelfs zo gek dat ze de raadszaal naar de zolder wilden verplaatsen. Juist dat gekke is wegens financiële overwegingen de richting geworden waarin de verbouwing van het Stadhuis zou gaan. Het dak zou worden aangepast, er komt een vloer over wat nu een open middenstuk van het gebouw is, en daar komt dan een grote raadszaal in. Vrijwel geen enkele ruimte zou op zijn huidige plek blijven staan.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en is de herindeling achter de rug. Het verbouwingsplan zoals het nu voor ons ligt, gaat uit van een handjevol vaste fractiekamers en een hoop flexplekken. In plaats van het ontlasten van het Stadhuis, wordt er juist extra staf gehuisvest in de nieuwe plannen. En de raadszaal waar het allemaal om begon? Die blijkt die extra 6 zetels makkelijk aan te kunnen.

 

Dat neemt niet weg dat het Stadhuis de nodige investeringen nodig zouden hebben om al die werkplekken leefbaar en werkbaar te maken. Maar moeten we een monumentaal eeuwenoud pand helemaal gaan verbouwen om zoveel mogelijk politici en staf te huisvesten?

100% Groningen vindt van niet. Op geen moment is er een overweging gemaakt om het Stadhuis niet om te bouwen tot werkplek, maar juist als monument toegankelijk te maken voor het publiek zoals in andere grote steden ook gebeurt. Er is een moment waarop we ons moeten beseffen dat de gemeente inmiddels zodanig groot is, dat het niet meer vanuit het Stadhuis bestuurd kan worden.

Daarom pleit 100% Groningen ervoor om niet klakkeloos door te gaan met de ‘revitalisering’ van het Stadhuis en het compleet overhoop gooien van de huidige inhoud. Wij zouden graag zien dat, in plaats van het creëren van vele kleine dure werkruimtes, er juist wordt ingezet op het zo slim mogelijk werkbaar maken van de ruimtes die er zijn. En wat er dan buiten de boot valt, dat kunnen we misschien elders onderbrengen. Laten we dat eens als optie bekijken.

 

Benieuwd naar de plannen? Bekijk hier de raadsstukken met vloerplannen en impressies in de bijlagen.