Skip to main content
Nieuws

Waar in Groningen kun je hardlopen?

Door 5 december 2016 Geen reacties

Waar in Groningen kun je hardlopen?

5 december 2016 | ◴Leestijd: 5 minuten

Waar in Groningen kun je hardlopen?

Dit weekend was het prachtig weer om te gaan hardlopen en ook ik heb even een ommetje gemaakt! Hardlopen kan altijd, op ieder tijdstip en overal! Daarom vind ik het zo heerlijk om deze sport naast het volleyballen uit te oefenen! Daarnaast heb ik mij opgegeven voor de halve marathon in Berlijn die in april gaat plaats vinden en ik zal daarom de hele winter door moeten bikkelen om straks op een fatsoenlijke tijd binnen te komen! Goed excuus om ondanks de kou gewoon mijn schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan, want hardlopen kan fantastisch in Groningen en ik zal vertellen waar!

Dat hardlopen leuk en lekker is, wisten we natuurlijk allang. Waar de leuke rondjes zijn is misschien wat minder bekend. Vaak hoor ik van mensen dat zij een paar vaste ronden hebben en die van mij is het rondje Hoornsemeer, omdat ik daar vlakbij woon. Maar in Groningen zijn er natuurlijk nog veel meer prachtige hardlooproutes te vinden en daarom heb ik mijn eigen top vijf gemaakt voor inspiratie als je een keer afwisseling zoekt bij jou in buurt! Natuurlijk is wandelen ook een optie als je niet van hardlopen houdt!

  1. Noorderplantsoenbuurt

 

Het Noorderplantsoen is een overblijfsel van de oude vestingwerken van het nieuwe deel van de binnenstad. Het werd opgeleverd in 1624 en opgeheven in 1878. Het plantsoen ligt dicht tegen het centrum aan en heeft met al zijn heuveltjes, de voormalige dwingers en stadsmuren, genoeg te bieden voor iedere loper. Bovendien is het merendeel van de routes ‘onverhard’.

Buitenom: Loop je helemaal buitenom het Noorderplantsoen dan heb je een bijna vlakke ronde van dik 2,5km.
Heuvels: Heb je zin om hoogte meters te maken en de bovenbenen te trainen, dan kan je in een kleine 4km alle heuvels van alle kanten oplopen.
Plantsoenloop: Wil je helemaal te buiten gaan, dan kan je je lol op als recreant of wedstrijdloper. In het eerste weekend van november kan dit tijdens de jaarlijkse Plantsoenloop, over 4 of 8km waarbij achteraf ook nog even mooi een medaille scoort!

2. Kardinge

Woon je in het noordoosten van de stad en ga je de 4 Mijl van Groningen lopen? Of wil je gewoon weten hoe ver je loopt? Dan is de uitgestippelde Kardinge 4 Mijl oefenronde een echte aanrader voor jou. Vanaf sportcentrum Kardinge kan je eenvoudig bij de start komen waarna je elke 100m een markering op de weg vindt voor de afstand met daartussen aanduidingen voor de route. De route leidt je door natuurgebied Kardinge waar je zelfs herten tegen kan komen.

3. Stadspark
Het Stadspark ligt net ten zuidoosten van het centrum en is een initiatief van de Groninger Jan Evert Scholten en ontworpen door Leonard Springer. Voor iedere loper is er wat te beleven. Naast de atletiekbaan zijn er talloze rondjes door het park: met of zonder heuvel of Schotse hooglanders. Heb je de tijd, dan is de ‘eindeloze’ vijver met zijn ronde van 1000m een foto waard.

Rondje(s) vijver: Loop je van de hoofdingang (kruising Parkweg en Paterswoldseweg) naar de uitgezette ronde om de vijver dan kom je op 3,5km, maar je kan hier eenvoudig een (of meerdere) kilometer(s) aanplakken door een extra rondje te doen.
Buitenom: Start je vanaf de hoofdingang en loop je een zo groot mogelijke lus door het Stadspark onder andere bij de Schotse hooglanders langs dan kom je op een dikke 5km.
De heuvel: Wil je ook nog wat hoogtemeters maken dan kan je de heuvel van vier kanten omhoog en loop je dik 4,5km bij elkaar vanaf de start bij de Paterswoldseweg.
Stadsparklopen: Heb je zin in een evenementje, dan organiseert Groningen Atletiek elke 3e zondag van de maanden november t/m maart een Stadsparkloop over 4, 7, 10, 13 of 16 km.

4. Hoornsemeer (mijn favoriet)

Het hoornsemeer is een recreatiemeer ten zuiden van de stad. Het meer ligt op ca. 5 km afstand van het centrum van de stad. Het meer is ontstaan door het wegzuigen van de zandlaag die onder een veenpakket ligt. Het Hoornsemeer is eigenlijk een uitbreiding van het reeds bestaande Paterswoldsemeer en daarom ontstaat er vaak verwarring tussen die twee. Feitelijk zijn ze aan elkaar verbonden. Dit gebied vind ik de mooiste plek van Groningen om te gaan hardlopen. De natuur is adembenemend en je waant je even weg van die drukke stad verderop. Het geeft mij heel veel rust om al die bootjes te zien varen en de stilte te horen van het water. Onderweg kom je voornamelijk fietsers of mensen die met hun hond aan het wandelen tegen. Daarnaast is de route heel afwisselend en kun je uit veel verschillende afstanden kiezen. Er zijn ten oosten van het meer langs het kanaal namelijk een aantal afslagen, zodat je op die manier je eigen afstand te kiezen!

Rondje tot aan de molen; 8,3 km

De Molen: De ideale plek voor zonsondergangen in Groningen als je het mij vraagt. Bovendien is het er heerlijk hardlopen op de fietspaden en de autoluwe Hoornsedijk.

Je begint bij de Jumbo aan het Overwinningsplein en loopt langs het kanaal richting Haren. Aan je rechterkant zie je het Hampshire hotel en na een kilometer of 3 zie je een bruggetje waar je overheen moet lopen om de molen aan de rechterkant te zien verschijnen. Je vervolgt de weg totdat je de molen voorbij bent en vlak daarna verschijnt er een pad naar het water en de molen toe. Je maakt op die manier een rondje en op het punt dat je de molen van dichtbij passeert ben je halverwege. Vervolgens loop je een klein stukje over dezelfde weg terug over het bruggetje maar sla je vervolgens na 50 meter linksaf richting het water. Dit pad blijf je een paar kilometer volgen totdat je de haven, de Albert Heijn en de hoofdweg(Sportlaan) tegenkomt. Die loop je af naar de Jumbo en na het oversteken bij de verkeerslichten ben je terug waar je bent begonnen.

4 Mijl Hoornseplas: In een zoektocht naar alternatieve 4 Mijl rondjes in Groningen heb ik dit pareltje ‘gevonden’. Het is niet de snelste 4 Mijl ronde, maar in de strijd om de mooiste doet hij zeker mee voor de medailles. Let wel op: een deel is blote-billen-strand.

Rondje Hoornsemeer: Vorig jaar liep ik deze magische ronde voor het eerst. Vanuit het centrum goed 17km magie. Onderhand is het niet meer de lengte, maar de prachtige route die het tot een magische hardloopavontuur maakt. Totaal is het rondje Hoornsemeer is ongeveer 11km.

 

5. Centrum (Diepenring)
Rondom het centrum van Groningen ligt de oude gracht. Je kan op een rondvaartboot gaan zitten, maar het rondje hardlopen is natuurlijk veel leuker.

Binnenzijde: Loop je een rondje aan de binnenzijde van de diepenring dan kom je op ongeveer 3,5km.
Buitenzijde: Het rondje aan de buitenzijde, inclusief de Oosterhaven om aan de buitenzijde van de gracht te blijven komt op een goede 5km uit.
Oud en nieuw: Wil je nog verder dan kan je het plantsoen, wat de oude gracht van het ‘nieuwe’ gedeelte van het centrum is,  erbij pakken via het Boterdiep en kom je op iets meer dan 6km uit.

Deels afkomstig van Running Coffee. Zij hebben nog meer informatie over hardlopen in Groningen op hun website staan!