Leestijd: 2 minuten

“Een containertuintje, wat is dat?”. Natuurlijk kregen we deze vraag, toen we donderdag 6 februari 2020 naar Vinkhuizen togen om er daar eentje te plaatsen. Het was tijdens de verkiezingscampagne van 2018 dat Erick Bakker, ons raadslid, van een kunststof mat met bloemetjes erop een tuintje had gefabriceerd. Dit gaf een indruk aan de bewoners wat een containertuintje was, maar vooral ook waar deze voor zou moeten dienen.

Afval dumpen

Wij van 100% Groningen willen graag dat onze gemeente een schone omgeving wordt en blijft. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Een plek waar containers staan is nu eenmaal van zichzelf een weinig aantrekkelijke omgeving. Wordt daar afval naast de container gedumpt, dan zullen anderen denken dat dit blijkbaar heel normaal is. Zij zullen ook hun rommel er bij gooien. Afval trekt nu eenmaal afval aan.

Andere steden

In verschillende steden bleken containertuintjes een goede oplossing voor de zogenaamde “bijplaatsing” van afval te bieden. Behalve -uiteraard- de voorkant wordt de container rondom omgeven door een tuintje met beplanting die door vrijwilligers uit de buurt wordt onderhouden. Dat veroorzaakt binding met de plek en tussen bewoners, het schept aandacht voor de natuur en er is geen plek meer voor afgedankt meubilair, matrassen en ander grofvuil.

Motie aangenomen

Het idee werd door ons vervangend raadslid Yaneth Menger, via een motie, ingediend met groot succes: die werd aangenomen! En zo komt het dat het eerste containertuintje in Vinkhuizen nu een feit is. Fractievoorzitter Marjet Woldhuis mocht samen met wethouder Glamina Chakor, de openingshandeling verrichten voor de Goudflat in Vinkhuizen. En het mooie is: ook andere wijken hebben aanvragen voor containertuintjes gedaan. Nu maar hopen dat het werkt. Want het betreft hier een pilot. Maar slaagt deze proef, dan volgen er meer tuintjes.

Diftar

En zo is er door onze partij een eerste stap gezet op het vlak van beter afvalbeleid. Zo zijn we kritisch over Diftar (althans in de stad, Ten Boer en de kleine dorpen), willen dat grofvuil een aantal keren per jaar gratis wordt opgehaald en volgen we de ontwikkelingen rond na-scheiding en een vermindering van de hoeveelheid verpakkingen van bedrijven nauwlettend.

Laat van je horen

Wil jij ook meedenken over dit soort lokale problemen, wil jij ook een containertuintje, of heb jij een goede oplossing voor een bestaand probleem binnen jouw wijk of dorp, meld je dan aan via ons contactformulier. Wij zijn een daadkrachtige partij die het beste voor heeft met de inwoners van Groningen, dus laat van je horen!

Onderstaand een filmpje van OOG TV: