Nieuws

Mensen kunnen echt enorm financieel in de problemen komen.

Door 26 april 2017 Geen reacties
Leestijd: < 1 minuut

Wij zijn van mening dat de gemeente niet moet wachten tot 2024 om in actie te komen als het om asbest in daken gaat. Naar ons idee moet de gemeente zich nu al actief inzetten om de verplichte asbesverwijdering voor 2024 goed te realiseren.

Vanaf 2024 geldt namelijk een landelijk verbod op asbest in of op daken in woningen. De gemeente moet na die periode handhavend gaan optreden.
Er spelen twee zaken: zijn mensen wel financieel in staat om hun asbest te (laten) verwijderen en weet de gemeente wel, als toekomstig handhaver, op of in welke woningen zich asbest bevindt?

Voor het verwijderen van de asbest geldt een subsidieregeling maar niet iedereen weet dat en bovendien dekt deze de kosten nauwelijks. Als woningeigenaar zult je het voor het grootse deel zelf moeten financieren. Voor mensen met lagere inkomens of ouderen die nog zelfstandig wonen kan dit een groot probleem worden’.

De gemeente kan zich actie voor deze mensen inzetten door bijvoorbeeld  mensen te informeren over de subsidieregeling en mogelijk moeten wij andere manieren van financiering daarbij gaan vinden. Daarnaast vinden wij het belangrijk om ruim van te voren te inventariseren om hoeveel daken het eigenlijk gaat.

Regeren is vooruitzien en daarom hebben we vragen gesteld aan het college met daarin het verzoek om niet af te wachten maar nu al te handelen.