Nieuws

“Er is behoefte aan een positiever mensbeeld.”

Door 7 december 2016 Geen reacties
Leestijd: 3 minuten

Met 100% Groningen gaan we uit van een positieve benadering en vertrouwen in onze inwoners. Daarom is het uiteraard van belang voor onze organisatieontwikkeling om op de hoogte te zijn van initiatieven met een optimistische insteek. Vanuit dat perspectief bezocht ik afgelopen dinsdagavond in het academiegebouw een lezing van Rutger Bregman (De Correspondent). Hij presenteerde een succesvolle denkwijze waar wij als partij ook veel van kunnen leren.

Rutger, bekend van het online platform De Correspondent, vertelde over dit positieve mensbeeld (het vertrouwen in elkaar!) en de opmars van organisaties en experimenten die daar hun succes aan te danken hebben. De Correspondent weet verschillende maatschappelijke onderwerpen op een heel oplossingsgerichte en positieve manier te benaderen. Ze brengen dit op een simpele manier over en maken de kern van de zaak (en de oplossingen) inzichtelijk. Hier streven we met 100% Groningen ook naar, door het aandragen van eigen initiatieven. Op die manier proberen we mensen weer te betrekken bij de politiek.

“We zijn toe aan een positiever mensbeeld.”

Rutger vertelt dat we volgens hem toe zijn aan een positiever mensbeeld. Iets waar ik me, in de week na het DWDD-moment van Jan Terlouw, meer ik kan vinden dan ooit. Rutger noemt daarnaast bijvoorbeeld de opmars van de experimenten rondom de democratie (David van Reybrouck) en organisaties zoals Buurtzorg van Jos de Blok (niet voor niks 5x verkozen tot werkgever van het jaar). “Ze zijn zelfs verkozen tot beste marketing in de zorg, terwijl ze geen eens een marketingafdeling hebben”. Het gaat om zelfsturende teams en het bouwen op intrinsieke motivaties: dit wérkt! Het gaat hier om mensen die hun organisaties bouwen op positiviteit en vertrouwen in elkaar. Onze fractievoorzitter Marjet Woldhuis kan dit beamen. Ze heeft drie jaar bij Buurtzorg als wijkverpleegkundige gewerkt en vond het een verademing dat iedereen erop vertrouwde dat zij haar werk goed deed en zich niet steeds moest verantwoorden aan een manager. “De stimulatie van de intrinsieke motivatie bij de werknemers resulteerde in een hogere kwaliteit van de zorg: een win-win-situatie”, aldus Marjet.

Rutger noemde de sociale zekerheid als voorbeeld van iets wat op dit moment niet gebaseerd is op wederzijds vertrouwen. Dit begon voor hem als journalist met inzicht in de Nederlandse werklozenindustrie. “Daar gaan miljarden in om, om mensen aan het werk te helpen, maar wat blijkt: sommige cursussen van het UWV verlengen de werkloosheid zelfs”. Hij vertelt: “Wat we op dit moment doen met de sociale zekerheid werkt gewoonweg niet. Het gaat niet uit van een optimistisch mensbeeld en wederzijds vertrouwen.” De documentaire De Tegenprestatie haalde Rutger nog aan als tip voor een verdieping.

Een ander voorbeeld van de avond waarbij vertrouwen in elkaar belangrijk is: het basisinkomen.

Het veelbesproken basisinkomen gaat volgens Rutger uit van de volgende drie regels:
1) Het is universeel, het is iets waar iedereen recht op heeft.
2) Het is onvoorwaardelijk: niemand vertelt je wat je met dit geld zou moeten doen.
3) Het is genoeg om van te leven. In Alaska bijvoorbeeld krijgen mensen al een basisinkomen van €2000 per jaar, voor de olie. Maar we hebben het dus over de armoedegrens van een bepaald land, in Nederland bijvoorbeeld rond de €1000 per maand.

Er zijn tot zover talloze experimenten gedaan (tot zover alleen op kleine schaal). De uitkomsten in een experiment uit bijvoorbeeld de USA waren: betere schoolprestaties, gedrag van kinderen op school beter en het zorgt voor besparingen van zorgkosten, betere banen en uiteindelijk dus meer belastinginkomsten.

Het basisinkomen is een idee dat hoort bij een ‘revolutionaire gedachtegang’.

Hier komt in mijn ogen één van Rutgers belangrijkste uitspraken van de avond om de hoek kijken: “De meeste mensen zijn best sympathiek. Deze gedachtegang is vrij revolutionair, onze wetgeving is vooral gebaseerd op het idee dat mensen niet te vertrouwen zijn.”

Rutger vervolgt: “Door met mensen over dergelijke onderwerpen te praten, zul je deze ideëen meer kracht gaan geven).”

Conclusie

Als we de hierboven besproken positieve gedachtegang en de bijbehorende uitgangspunten met zijn allen eens wat meer vast weten te houden, dan zal het vertrouwen in elkaar groeien en kunnen we volgens mij uiteindelijk meer verwezenlijken.

De inhoud van deze lezing, de genoemde organisaties en bijvoorbeeld het pleidooi van Jan Terlouw onlangs in DWDD geven aan dat onze samenleving inderdaad toe is aan een positiever mensbeeld. Ook met 100% Groningen willen we het wederzijdse vertrouwen weer kracht bij geven. Al met al goede input voor onze partij!