Ons thema van de week is afval. Dat kan (bijna) niemand zijn ontgaan. Een bericht dat tot ontzettend veel reacties heeft geleid is ons bericht over grofvuil op Facebook. Dit bericht, met een foto van een gedumpte berg afval bij de ondergrondse afvalcontainers aan de Mispellaan in Selwerd, leidde tot duizenden likes en reacties.

Het filmpje over Conny Eldering en zijn elektrische wagentje doet het ook goed. Deze video wordt veel bekeken en maakt heel wat los bij de stadjers. Conny staat nummer 33 op onze verkiezingslijst voor 21 november. Conny is actief met allerlei buurtinitiatieven. Met zijn project “De Bak van mijn Hart” haalt hij gratis grofvuil op bij mensen die dit niet zelf naar de milieustraat kunnen brengen. Bij sommige mensen vanwege beperkingen of leeftijd en bij anderen omdat ze zelf geen vervoer hebben. En vaak ook het bedrag van 50 euro niet kunnen betalen.

Dat bedrag moet elke inwoner afrekenen als de gemeente het grofvuil aan huis komt ophalen. Vandaag (31 oktober red.) plaatste ons sociale mediateam een foto van een stapel vuilniszakken op Facebook. Je raadt het al, náást de ondergrondse containers. 100% Groningen is tegen DIFTAR. Dat is het betalen voor elke kilo of zak afval. Lang niet iedereen kan zijn of haar afval scheiden.

Daarom is DIFTAR volgens ons een oneerlijke manier van het ophalen van afval. Wij kiezen liever voor opties die écht werken zoals papier- en glasbakken bij iedere afvalcontainer. Afval is, gezien de honderden reacties, voor veel mensen een belangrijk thema. Ook voor 100% Groningen. Wij zijn dus tegen DIFTAR en voor het weer gratis ophalen van grofvuil.