Nieuws

Aardwarmte, vloek of zegen?

Leestijd: 2 minuten

Verstandig?
Hoe verstandig is het om te gaan boren in de grond als je op de rand van een aardbevingsgebied zit?

Dat is een goede vraag! De gemeente Groningen vond dat wel verstandig en zette samen met het waterbedrijf een onderneming op die aardwarmte gaat winnen uit een put net boven de stad. Ze hebben er miljoenen in gestopt. Wij waren vorig jaar juni als enige partij tegen. Wij vonden de financiële risico’s te groot. Het afgelopen jaar werd dat ook steeds duidelijker toen de bank zei alleen te willen financieren als het project succesvol is.

Roulette.
Er is echter geen goed onderbouwd plan wat te doen als de boring naar aardwarmte mislukt. Dan haakt de bank af. Ondertussen zijn er al wel leverings- en andere contracten afgesloten. Verplichtingen aangegaan, miljoenen geïnvesteerd. De gemeente speelt een soort roulette met ons belastinggeld, alles op rood en er het beste van hopen.

De boze wolf.
Dan is er ineens een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarin gezegd wordt dat je dit soort activiteiten niet moet gaan doen bij aardbevingsgebieden en men zegt zelfs dat reeds afgegeven vergunningen moeten worden herzien als de risico’s te groot zijn. Wow, dat was voor ons schrikken.

Blinde vlek.
Het lijkt er op dat het stadsbestuur en de andere partijen hebben geleden aan een blinde vlek toen ze akkoord gingen met het aardwarmte project. Duurzaamheid en het streven naar een energieneutrale stad zijn begrippen die zich soms moeilijk laten combineren met een dosis kritisch gezond verstand. Mocht het project mislukken of stilgelegd worden dan zitten we met een groot financieel probleem, er gaan dan miljoenen door het afvalputje.

Doorslapen?
Redenen genoeg om vragen te stellen aan de wethouder. Hij mag nog eens uitleggen waarom het allemaal wél verstandig geweest is om dit project door te zetten en dat het veilig is en dat we geen miljoenen verliezen en dat alles dus zal goed komen en dat we met een gerust hart verder kunnen blijven doorslapen.

Ik was ook live op  rtv noord   hierover vanaf 4 minuut 45.

Benieuwd naar het startpunt van dit verhaal in de gemeenteraad? lees dan artikel van het dagblad over dit project.

Marjet Woldhuis

Marjet Woldhuis

Fractievoorzitter - Marjet is een passievolle doener, verbindt, neemt het op voor iedere bewoner en neemt geen blad voor de mond. Zij is geen politica op afstand, maar met recht een ondernemende volksvertegenwoordiger.