Nieuws

100% Groningen kiest voor een diverse kandidatenlijst

Door 21 juni 2018 Geen reacties
Leestijd: 8 minuten

Tijdens een Algemene Ledenvergadering heeft 100% Groningen haar verkiezingsprogramma en kandidatenlijst vastgesteld.

100% Groningen is erin geslaagd om Groningers uit alle lagen van de bevolking op de lijst te krijgen. De kandidatencommissie sprak met alle geïnteresseerden en koos voor 42 gegadigden die beschikken over grote passie voor de stad, Haren en Ten Boer. 100% Groningen is ván en vóór alle Groningers.

De toekomstige volksvertegenwoordigers zijn “gewone” Groningers. Onder onze mensen vind je dan ook iedereen, van een 18 jarige student tot een 71 jarige pensionado, van marktkoopman tot geleerde, van hetero tot homo, van blank tot donker, van stadjer tot student en alles daar tussenin.

Het is niet de eerste keer dat 100% opkomt voor diversiteit. Wij waren één van de partijen die meedeed aan het initiatief Raad Zoekt Vrouw. Hierbij werden vrouwen uitgenodigd op het stadhuis om hen aan te moedigen actief te worden in de gemeenteraad.  Wij hebben vijf betrokken vrouwen overgehouden aan die dag, drie daarvan staan nu op onze lijst. De top 8 van 100% is 50% vrouw en 50% man, van de 42 kandidaten zijn er 19 vrouw. Daarmee is het percentage vrouwen fors hoger dan bij andere partijen.

Onze Lijsttrekker is 100% Marjet Woldhuis.

Marjet Woldhuis is een geboren en getogen Groninger en gaat voor verandering en verfrissing in de lokale politiek. Ze zegt daarover: “100% Groningen staat voor divers, daadkrachtig en dichtbij en onze mensen zijn betrouwbaar, verbindend en zorgzaam. Het gaat om korte overleglijnen met de bewoners van Groningen, Haren en Ten Boer, het doel is goede maatregelen te realiseren en problemen kordaat aan te pakken. We zijn positief waar het kan en kritisch waar het moet. Daarom wil 100% laagdrempelig zijn en zijn we op de verschillende sociale media actief.”  Marjet is in staat om met haar drive, energie en enthousiasme iedereen aan zich te binden en heeft voor november maar één doel: lokale politiek sterker maken dan ooit in Groningen.

Onze top acht

In de top acht van 100% Groningen zitten evenveel mannen als vrouwen. De achtergronden van de kandidaten zijn divers. De kandidaten Johan ten Hoove (2) en Katja van der Wolde (7) zullen zich samen wenden tot de ouderen. Janet Stuyling de Lange-Wieldraaijer (8) is één van de studenten op de lijst en zij zal samen met Marjet Woldhuis de jonge mensen in de stad goed vertegenwoordigen. Karel van Dijk (5) uit Haren heeft financiële kennis met betrekking tot gemeentelijke aangelegenheden. Erick Bakker (3) is een echte stadjer en weet als journalist meer over Groningen dan wie dan ook. Hans Moerkerk (6) kan een brug slaan naar ondernemers en op nummer vier staat Yaneth Menger. Zij is een powervrouw met veel kennis van zorg, veiligheid en ondernemerschap.

Onze top vijftien: van 18 tot 71 jaar

De top vijftien is divers in leeftijd, afkomst, en opleidingsniveau. Boris van der Woude (plek 12) is een rechtenstudent van 18 jaar, met een groot hart voor lokale politiek. Luitzen Smit (13) uit Ten Post is een kandidaat die de gemeente Ten Boer vertegenwoordigen kan. Bart Oosterhuis (14) is een student die duurzaamheid hoog in zijn vaandel heeft staan en oplossingen wil zoeken voor het afvalprobleem. Sebastiaan Postema (9) is marktkoopman en kan goed de gewone Groninger vertegenwoordigen. Lutske Pultrum is zeer actief als vrijwilliger in de gemeente, heeft een zorgachtergrond en is betrokken bij iedereen die ondersteuning nodig heeft. Jacob Bolhuis op plek 10 legt gewicht in de schaal op het gebied van kennis en ervaring in de lokale politiek.

De meest diverse lijst van Groningen

Alle inwoners samen maken het Groningen waar we met z’n allen zo trots op zijn.

De lijst 100% Groningen is zo opgesteld dat iedere Groninger, student of stadjer zich hiermee kan identificeren. Met deze kandidaten kunnen bewoners van de stad, Haren en Ten Boer meer invloed uitoefenen op de besluiten over eigen straat, wijk of dorp. Of iemand nou jong of oud is, man of vrouw, blank of donker, christen of moslim, allochtoon of autochtoon, stadjer of student en alles daar tussen in: iedereen voelt zich een Groninger.

100% Groningen heeft met deze kandidatenlijst het vertrouwen dat het kan voldoen aan de verwachtingen op 21 november én daarna. De partij is ervan overtuigd dat met deze kandidaten een goede campagne gevoerd gaat worden, waarna aan de slag gegaan kan worden voor de bewoners van Groningen, Haren en Ten Boer.

Naast de kandidaat uit Haren staan er ook drie uit Ten Boer op de lijst. 100% vindt het belangrijk dat zij zich ook vertegenwoordigd voelen in de nieuwe raad. Wij zijn niet blij met hoe Haren gedwongen is bij Groningen te komen, maar zowel Haren als Ten Boer zijn ontzettend welkom en zullen ook 100% inwoners van de nieuwe gemeente Groningen worden, zónder hun eigen identiteit te verliezen. Dat zie je terug in onze lijst én ons verkiezingsprogramma.

Volledige kandidatenlijst:

 1. Marjet Woldhuis V
 2. Johan ten Hoove M
 3. Erick Bakker M
 4. Yaneth Menger V
 5. Karel van Dijk M
 6. Hans Moerkerk M
 7. Katja van der Wolde V
 8. Janet Wieldraaijer V
 9. Sebastiaan Postema M
 10. Jacob Bolhuis M
 11. Bianca Westerhof V
 12. Boris van der Woude M
 13. Luitzen Smit M
 14. Bart Oosterhuis M
 15. Lutske Pultrum V
 16. Marlous Oynhausen V
 17. Nils kemper M
 18. Vera Buijs V
 19. Tamara Leenhouts V
 20. Detleff Mellies M
 21. Sylvia Olsuin V
 22. Jan Ploeg M
 23. Nadine de Vries V
 24. Johan Bulthuis M
 25. Janet Postema V
 26. Mohammed El Nour M
 27. Agnes Wolthuis V
 28. Harrie Bonnema M
 29. Maarten Dolle M
 30. Marloes van der Linde V
 31. Paul Hooghiem M
 32. Joke Buurma V
 33. Wietse de Boer M
 34. Martin Rezelman M
 35. Christine Boonstra V
 36. Charles Capello M
 37. Vince Huisman M
 38. Conny Eldering M
 39. Anurupa Borkar V
 40. Nicole Kort V
 41. Geert Hovingh M
 42. Oelinda de Vries V

Toelichting per kandidaat top 15

 1. Marjet Woldhuis (27)
  • Marjet is het boegbeeld van de partij en kan met haar bevlogenheid, toegankelijkheid en kennis van de gemeente Groningen iedereen enthousiast maken voor lokale politiek. Marjet is verpleegkundige met een groot sociaal hart. Onlangs is Marjet nog uitgeroepen tot beste raadslid van het noorden en in de top 10 van Nederland geëindigd. Gezelligheid, oprechtheid en waardering staan voorop bij Marjet. Hoewel ze woont in Corpus den Hoorn, zul je haar in de hele stad tegenkomen. Hetzij kletsend met een wijntje op een zonnig terras of fanatiek in een sporthal in Selwerd tijdens een volleybalwedstrijd. Marjet is een passievolle doener, verbindt, neemt het op voor iedere bewoner en neemt geen blad voor de mond. Zij is geen politica op afstand, maar met recht een ondernemende volksvertegenwoordiger.
 2. Johan ten Hoove (65)
  • Met zijn jonge geest en zeer rijke ervaring bij diverse maatschappelijke organisaties zoals de Rollyside & Zorgbelang is Johan een zeer betrokken stadjer. Hij is al twee jaar betrokken bij de partij en is vanaf jongs af aan al een politiek dier. De ouderen en kwetsbare mensen gaan hem aan het hart en Johan is gemotiveerder dan ooit om hen goed te vertegenwoordigen in de raad. Niet alleen door te praten, maar ook vooral door te doén.
 3. Erick Bakker (50)
  • Onze nummer drie is Erick Bakker. Als verslaggever bij OOGTV en als geboren stadjer weet hij wat er in de stad leeft. Erick is daardoor diep geworteld in de Groningse samenleving. Heel lang heeft hij aan de zijkant toegekeken, maar wil nu zelf aan de slag om zijn Groningen te vertegenwoordigen en vooruit te helpen. Als oud discotheekeigenaar en levensgenieter weet hij wat de echte Groningers willen. Erick heeft een hart voor de natuur en zet zich in om Groningen groener en duurzamer te maken. Hij is dagelijks in en rondom de stad te vinden en is een aanspreekpunt voor alle stadjers.
 4. Yaneth Menger (44)
  • Een rolmodel voor vrouwen met politieke ambities. Yaneth heeft een achtergrond als onderneemster in het verleden en bestuurslid MKB-Noord. Voor alles geldt: Het is een kwestie van aanpakken en doorpakken. Ze is nauwlettend betrokken geweest bij diversiteitsprojecten, en kan letterlijk en figuurlijk kleur en verfrissing brengen in de gemeenteraad.
 5. Karel van Dijk (36)
  • Onze nummer vijf woont in Haren en is al twee jaar steunfractielid van de partij. Karel zal zijn financiële kennis inzetten om de rol van een kritische raad scherp te kunnen zetten. Karel voelt zich thuis in zijn dorp Haren en zal zich in de raad inzetten voor het behoud van het dorpse karakter van Haren. Naast zijn werkzaamheden voor de partij in Groningen, heeft hij een gezin en zie je hem vaak op de tennisbaan.
 6. Hans Moerkerk (51)
  • Als Hans door de stad loopt ziet hij overal kansen en mogelijkheden om Groningen vooruit te helpen. Met deze instelling wil Hans het verschil maken. Hans zien wij als een luis in de pels van het college en is ondernemer pur sang. Hans heeft al eerder politieke ervaring opgedaan in de raad en neemt graag opnieuw de uitdaging aan om lokaal sterker te krijgen dan ooit.
 7. Katja van der Wolde (71)
  • Deze vrouw zal menig doen verbazen, zoveel heeft zij in haar mars om het verschil te maken op tal van dossiers. Katja woont in Vinkhuizen en is een echte stadjer. Ze is heel erg betrokken bij de arbeiders en flexwerkers in Groningen door haar lidmaatschap bij het FNV. Katja zet zich graag in voor de ouderen, vrouwen en voor de mensen die minder mondig zijn. Bij Katja staat de mens centraal en niet het geld.
 8. Janet Wieldraaijer (26)
  1. Politiek is het verbinden van mensen met elkaar, en wat dat betreft is niemand verbindender dan Janet. Ze staat jong in het leven en klimt regelmatig in de pen om je aan het denken te zetten. Ze staat voor een positieve en tolerante stad waar iedereen zichzelf mag kunnen zijn, ongeacht sekse, geloof of seksuele voorkeur.
 9. Sebastiaan Postema (42)
  • Sebastiaan is het gezicht van Groningen en als marktkoopman is hij altijd onder de mensen te vinden. Als geboren en getogen Groninger gaan de problemen van de gaswinning hem zeer aan het hart. In zijn dorp Hoogkerk is Sebastiaan een graag geziene joviale man met een positieve uitstraling die aan de slag wil met lokale problemen. Dat is precies wat de politiek in Groningen ook nodig heeft.
 10. Jacob Bolhuis (66)
  • Met 8 jaar ervaring als raadslid kun je wel stellen dat Jacob goed weet welke instrumenten hij aan kan wenden om voor 100% de belangen van Groningen op te komen. Deze maatschappelijk betrokken ondernemer uit Kostverloren heeft een groot netwerk achter zich, houdt zo de vinger aan de pols, en kan snel signaleren wat er speelt in de omgeving.
   Een aantal interessante initiatiefvoorstellen zijn van hem aangenomen, waaronder het papierloos vergaderingen. Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol in zijn leven en hij zal zich blijven inzetten de Groningse cultuur naar een nog hoger level te tillen.
 11. Bianca Westerhof (49)
  • Als vrouwelijke voorzitter van een ondernemingsraad weet Bianca dat invloed uitoefenen een ‘part of the game’ is. Nu verantwoordelijkheden vanuit overheid meer en meer bij de gemeente komt te liggen, Ervaart Bianca een interessant spanningsveld.
   Er ontstaat meer ruimte en inspraak vanuit burgers, hoe kan de gemeente hier optimaal gebruik van maken en faciliteren. Gewoon doen..
 12. Boris van der Woude (18)
  • Boris is 18 jaren jong, positief enthousiast, en een ontzettend leergierig talent. Vooral in de lokale politiek is dat een erg gezonde basis om mee te werken. Met Boris kunnen we ook zeggen dat de jongeren goed vertegenwoordigd worden door een goede spreker met een vlotte geest.
 13. Luitzen Smit (44)
  • Luitzen staat dichtbij de mensen in Ten Post. Door zijn persoonlijke ervaringen met de aardbevingen heeft hij zich altijd ingezet voor de veiligheid en leefbaarheid van de mensen in Ten Boer, Ten Post en omstreken. Luitzen focust zich niet alleen op veiligheid, ook wil hij meer democratie in de regio. Hij vindt dan ook dat de kleine gebieden in Groningen hun stem mogen laten horen. Luitzen is de perfecte man om dit te doen.
 14. Bart Oosterhuis (22)
  • Bart weet als geen ander wat de verschillen zijn tussen studenten en stadjers, maar ook wat de overeenkomsten zijn. Bart wil graag als brug tussen deze twee groepen dienen, want volgens hem wordt Groningen juist gemaakt door de mix van deze groepen. Daarnaast zijn duurzaamheid, en dan met name de transitie naar een schonere energievorm, interesses die hij graag wil meenemen naar de raad. Al is het allerbelangrijkste voor hem dat de lokale politiek dienstbaar is naar de bewoners, het moet toegankelijk, transparant en begrijpelijk zijn voor iedere bewoner. Dat is waar hij zich voor gaat inzetten.
 15. Lutske Pultrum (49)
  • Een dynamische doorzetter die na jaren flexibel werken in verschillende sectoren Facility management en de minor Leiderschap heeft gevolgd. Ze is veelzijdig en actief betrokken, naast haar werk, in de woonomgeving Reitdiep en als netwerkcoach bij Humanitas. Binnen 100% Groningen draagt ze graag bij in een veranderend politiek veld met als uitgangspunt het belang van de bewoners.