Hans Moerkerk, nummer 5 op de kandidatenlijst was één van de bewoners van het opgezette Vredeskamp bij de demonstraties tegen de plaatsing van kruisrakketten. Een ander heilig huisje werd opgericht door minister van onderwijs, Wim Deetman, die de Wet op de Studiefinanciering invoert. Tiener Hans is tegen en neemt deel aan de massale studentendemonstraties van die tijd. Die kritische houding ten opzichte van maatschappelijke problemen is gebleven. Daarmee heeft 100% Groningen een man in huis die niet bang is de vinger op zere plekken te leggen, als het kan in een college.

Hans komt weliswaar uit Oud-Beijerland maar heeft zijn domicilie inmiddels al dertig jaar in Groningen. Hij woont samen en is vader van drie kinderen. Het zegt daar klip en klaar over: “Groningen is thuis”, duidelijker kan het niet. Net zo helder als dat hij is over zijn aanpak in het leven, dat volgens hem maakbaar is. Dat tekent zijn optimisme waarmee hij open minded problemen te lijf gaat. Een eigenschap die hem zeer ten dienste kan zijn bij 100% Groningen en de politiek in het algemeen. Onervaren is hij ook niet met zijn verleden in de Stadspartij. Als manager van reclamebedrijven in Nederland en Duitsland en een restaurant in Groningen weet hij hoe je iets organiseren moet en op een goede manier kan laten functioneren. Daarbij gaat zijn politieke belangstelling vooral uit naar onderwerpen op het terrein van economie, ruimtelijke ordening en cultuur.

Na al het serieuze werk moet bij Hans van tijd tot tijd de knop om. Hij vindt ontspanning als hij op het land werkt en druiven plukt. Het geeft hem nieuwe mentale ruimte en energie om de tijd even stil te zetten. De opgedane daadkracht kan hij dan inzetten om van Groningen een nog fijnere stad te maken. En ziet hij een heilig huisje dat scheef staat? Dan zet hij die kracht in om het weer rechtop te zetten!