Blog

Nummer 26: Mohamed El Nour

Door september 6, 2018 Geen reacties
“Ik ben overal in Nederland geweest. Ik zie veel mooie dingen, en een mooi volk.”

Mohammed El Nour is nummer 26 op onze lijst. Deze hardwerkende vader van vier maakt zich sinds een paar maanden ook sterk voor 100% Groningen. We spraken hem over thema’s die hem nauw aan het hart liggen, zoals diversiteit, integratie, en natuurlijk Groningen.

Even voorstellen.

“Ik hou gewoon van de mix, van culturen, weetje, een beetje kleurige dingen, beetje rommelige dingen, daar hou ik van.” Mohammed, vader, beveiliger, en tolk van beroep is sinds een klein half jaar lid van de partij. “Hoe meer mixen, hoe meer intellect en interesses, daar komen alleen maar goede dingen uit voort. Mens is mens, maakt niet uit wat voor kleur.”

In 2013 is Mohammed naar Groningen verhuisd met zijn gezin. Voel je je een echte stadjer? “Jawel, ik voel me wel een Groninger. Mijn zus woont hier ook, en ik ken het centrum van Groningen al jaren. Groningen is niet vreemd voor mij.”

Glimlachend vertelt Mohammed dat hij sinds 2002 in Nederland woont. “Oorspronkelijk kom ik uit Sudan. Ik ben zelf tolk geweest, Arabisch en Engels. Ik spreek 2 talen, dat was mijn beroep in mijn land.” Nederlands kwam pas later, “verder studeren en het Nederlands echt goed beheersen, daar had ik geen tijd voor, ik moest werken. Ik woonde destijds in Den Haag, waar ik mijn beveiliger diploma gehaald heb en werkte.”

Integratie vindt Mohammed dan ook een belangrijk thema, en vooral het asielbeleid kan volgens hem verbeterd worden: “dat vind ik ook mijn taak. Mensen krijgen hier zomaar een huis en een uitkering zonder ook maar een woord Nederlands te spreken. Ik schaam me voor zoiets. Ik zou je nooit naar Sudan kunnen brengen en tegen je zeggen hier dit is je huis, betaal je huur, je vaste lasten, terwijl je nog helemaal niets weet.”

Samen een kringloopwinkel opgericht

“Toen ik naar Groningen kwam, zag ik maar weinig kansen, eerlijk is eerlijk.” In Groningen heeft hij in 2013 Conny Eldering, ook lid van 100%, ontmoet. Samen hebben ze een kringloopwinkel in de Hoogte opgericht. “Dat heb ik 2 jaar gedaan met hem. Was wel leuk werk, veel nieuwe mensen en kennissen leren kennen, goed voor je netwerk. Ook veel niet-Nederlandse mensen.”

“Mensen kunnen niet zonder mensen leven” vindt Mohammed. “Uit mijn ervaring zijn er veel buitenlandse mensen, die in de omgeving wonen, die wel willen, maar nog niet mee durven doen.” Deze mensen mobiliseren en werken aan oplossingen vindt hij erg belangrijk. Afgelopen Koningsdag ontmoette hij Marjet. Hij kijkt daar positief op terug. “Marjet vroeg me of ik mee wilde doen. Mensen in de buurt die zich nog niet Nederlander voelen, of heel erg welkom, erbij betrekken. Zoiets zoek ik ook. Deze mensen kunnen veel bijdragen aan onze maatschappij en samenleving, en ze willen dingen doen.”

Een goed gevoel

Wat de gemeenteraadsverkiezingen van 21 November betreft, “ik heb een goed gevoel over de toekomst van 100% Groningen. Ik ga het ook actief volgen! Als het goed gaat, gaat het goed. Als het niet goed gaat, gaan we vechten om het goed te maken.”