“Het mooiste aan Friesland? De bus naar Groningen natuurlijk!”

Janet Wieldraaijer is nummer 7 op onze lijst. Deze 26-jarige werkende studente uit het A-kwartier, die al ruim 7,5 jaar in Groningen woont, kent zowel het studentenleven als het stadjersleven vanbinnen en vanbuiten.

Student
“Ik studeer Psychologie en Nederlandse taal en cultuur. Ik ben gezegend met ontzettend betrokken, hardwerkende ouders, die met alle liefde mijn studie hadden willen betalen, maar daar simpelweg het geld niet voor hadden. Ik weet als geen ander hoe moeilijk veel studenten het hebben in deze tijd: je moet jezelf ofwel behoorlijk in de studieschulden steken, of veel te veel werken om je studie te kunnen bekostigen. Zoals zoveel studenten heb ik in het begin van mijn studie regelmatig verkeerde prioriteiten gesteld, door mijn werk boven mijn studie te verkiezen. Maar eigenlijk had ik geen keus.” De huidige woningnood in Groningen gaat Janet dan ook erg aan het hart: “studenten worden tegenwoordig bijna gedwongen om een vermogen neer te tellen voor een bescheiden optrekje in onze stad, terwijl ze echt wel andere dingen aan hun hoofd hebben.”

Verliefd op Groningen
Desalniettemin heeft Janet haar studententijd vanaf het begin als fantastisch ervaren. “Ik ben geboren en getogen in Drachten, Friesland. Ik roep vaak gekscherend dat het mooiste aan Friesland de bus naar Groningen is, maar dat is natuurlijk maar deels waar. Ik heb echt een prachtige jeugd gehad in Friesland, maar er ging een wereld voor me open toen ik in Groningen kwam wonen. Ik was op slag verliefd, en ik ga hier nooit meer weg.”

Inzet voor minderheden
In het begin van haar studententijd in Groningen werkte Janet achter de bar in de Golden Arm, de helaas niet langer bestaande homodiscotheek, die in heel Nederland beroemd en berucht was. “Dat was echt de mooiste tijd van mijn leven.” Als lesbische vrouw, die ook nauw betrokken was bij het opzetten van een inmiddels zeer goed lopende jongerenafdeling van COC Groningen&Drenthe, wil Janet zich in de gemeenteraad dan ook graag inzetten voor de LHBTI+-gemeenschap in Groningen. “Veel mensen vragen zich af of dat heden ten dage nog nodig is. Ik heb daar maar één antwoord op: ja. Helaas wel. Ik ben ontzettend trots op Groningen, maar weet ook uit eigen ervaring dat er nog een lange strijd te voeren valt en een grote winst te behalen is, als het gaat om acceptatie en inclusie van alle soorten en maten minderheden. Ik geloof als geen ander in de kracht van het samenwerken. Eén plus één kan zoveel meer zijn dan twee, als we elkaar leren kennen en leren waarderen. We zijn allemaal gelijkwaardig, maar zeker niet allemaal gelijk. Gelukkig niet! Ik ben er heilig van overtuigd dat juist alle verschillen tussen mensen een heel groot voordeel kunnen opleveren, als je ze maar op de juiste manier inzet: iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en door al die afzonderlijke kwaliteiten samen te brengen kun je ze optimaal benutten. Daarom ben ik ook zo blij met de diversiteit binnen onze verkiezingslijst. Er worden zoveel verschillende achtergronden, wijken en belangen vertegenwoordigd. Iedere kiezer kan zich wel herkennen in één van onze kandidaten. Dat zie je volgens mij bij geen enkele partij zoveel terug als bij 100% Groningen. Iedere inwoner van Groningen moet een even grote stem hebben, en daarvoor ben je bij onze partij aan het goede adres. Divers, daadkrachtig en dichtbij: dat zijn wij.”