Elke dag fiets ik vanuit Groningen terug naar huis, naar Haren. Over de Helperzoom, waar het nieuwe fietspad het fietsen veel prettiger en veiliger maakt. Ook dat is lokale politiek.Aan het eind van de Helperzoom steek ik binnendoor langs de Esserhaag, zo de weilanden in. En dat is voor mij het moment dat ik weer thuis ben, in Haren ben.

Elke dorpeling herkent dit wel. Er is altijd wel iets op je dagelijkse route, iets in je dorp dat je doet beseffen dat je in je mooie dorp woont. Of dat nou een stuk groen is, een kerkje in het centrum of de lokale bruine kroeg, voor iedereen is er wel iets. En al die dingen bij elkaar bepalen mede de identiteit van je dorp.Mensen maken bewust een keuze waar ze willen wonen. Als ik dichtbij alle voorzieningen, winkels en restaurants wil zijn, ga ik in de stad wonen. Wil ik meer ruimte, maar vind ik voorzieningen zoals winkels, scholen en een restaurant wel belangrijk, trek ik naar Haren of Ten Boer. En ik wil ik nog meer ruimte en de knusheid van een klein dorp, zijn er vele kleine dorpen zoals Noordlaren en Ten Post. En vanaf 1 januari kan dat allemaal binnen één gemeente.Daarom ben ik ervan overtuigd dat de nieuwe gemeente op de lange termijn goed is voor iedereen. We krijgen een gemeente waar alles is, waar je je leven lang in kan wonen, in welke levensfase je ook zit.

Maar op de korte termijn zijn er zorgen, terechte zorgen. De oude gemeente Groningen heeft 200.000 inwoners. De gemeenten Haren en Ten Boer samen 27.000. Dat zie je ook terug in het kleine aantal inwoners van de dorpen die op verkiesbare plekken bij de verschillende partijen. Hoe zorgen we er dan voor dat Haren niet wordt vastgebouwd aan Groningen? Dat Ten Boer de aandacht krijgt die ze gewend zijn? Dat de dorpen hun voorzieningen behouden? Dat doe je door bij elke beslissing die je neemt de vraag te stellen: “Wat heeft de lokale samenleving er aan?”En dat is precies wat 100% Groningen doet. Een lokale partij, zonder opdrachten uit Den Haag. Wij willen dat de dorpen de dorpen blijven. Dat ze de voorzieningen die de inwoners belangrijk vinden behouden. Dat er niet gebouwd gaat worden tussen Groningen en Haren.

Maar wij willen het vooral samen met de dorpen doen. Wij willen zorgen voor een laagdrempeligere politek, waarbij iedereen mee kan doen. Daarom werken we met wijkambassadeurs en kunnen inwoners makkelijk meepraten via onze online community, Facebook of ons Whatsappnummer.

Wil jij ook dat er een partij is die het belang van je dorp voorop stelt, stem dan op 21 november 100% Groningen