Skip to main content

Herstelagenda Groningen vooruit? Een versnelling extra graag!

11 juni 2021 | ◴Leestijd: 3 minuten

Er staat een raadsvoorstel op de agenda voor de vergadering van 30 juni 2021 wat dient ter herstel van de Groninger economie nu de Corona pandemie overwonnen lijkt. De stad moet op korte termijn weer bruisend worden (titel: De Groninger Zomer) maar ook structurele knelpunten in de economie, arbeidsmarkt en duurzaamheid moeten ambitieus opgepakt worden. Er is 3,5 miljoen beschikbaar voor dit voorstel.

Te makkelijk

Het staat er mooi, het ronkt en het lonkt die Groningse Zomer. Maar 100% Groningen vindt het maar matig concreet, niet snel genoeg, het budget te beperkt en het plan is doordrenkt met easy oneliners. Er staat een hele waslijst met plannen in maar het ontbreekt aan een duidelijk doel.

Wat wél concreet benoemd wordt zijn veelal al bestaande projecten of worden iets gepimpt. Stewards inzetten om de openbare ruimte leeg te houden, die zijn er al toch al lang? Parkeerplekken als terras gebruiken is toch al praktijk sinds zomer 2020, evenementen afstemmen op elkaar doet het Meldpunt Evenementen al jaren, openingstijden ruimer zetten is een kosteloze mededeling? Het is oude wijn in nieuwe zakken maar kost wel 4 ton op korte termijn.

Geld directer inzetten

100% Groningen wil een laagdrempelige en snelle toegang tot het gehéle budget van 3,5 miljoen. Transparant, snel en zonder allerlei ambtelijke laagjes. 100% Groningen wil niet weer de topdown werkwijze die dit voorstel kenmerkt. Teveel geld blijft hangen bij diensten en ambtenaren die moeten steunen in plaats van zelf bedenken. De hele 3,5 miljoen zal ‘wegzakken’ in de vele managementlaagjes van de gemeente Groningen en allerlei tekortjes her en der afdichten. Op straat, bij onze bewoners en bij onze ondernemers zal er amper wat van te merken zijn.

Vele ondernemers dragen allerlei initiatieven aan maar lopen vast. Ideeën worden afgewezen omdat het maar precedenten voor anderen zou scheppen. Een draaimolentje met 8 stoeltjes op het terras van EM2 in de Suikertuin is al te gewaagd en wordt verboden. Zo lang dit de ambtelijke kramp is komen we er niet, en al helemaal niet als vanachter dezelfde ambtelijke bureaus er een bruisende zomer moet worden bedacht.

Neem een voorbeeld aan wat al werkt

100% Groningen zet dus grote vraagtekens bij de topdown methode die weer eens opduikt in een plan. De Corona steungelden die we enkele maanden doorsluisden naar de grote Culturele Instellingen kwamen ondanks toezeggingen van het college helemaal niet terecht bij de culturele ZZP-ers, de makers van vele culturele producties. Dit blijkt uit recent onderzoek van de gerenommeerde Boekman Stichting. Het geld blijkt te stroperig om door te sijpelen naar de werkvloer, naar ‘de creatieve handjes’ die maken wat we graag willen zien en beleven.

Een goed voorbeeld waar ondernemers in Groningen echt snel en prettig mee verder konden was de subsidieregeling anderhalve meter van de provincie Groningen. Online te regelen in een uurtje, afwijzing of goedkeuring binnen een dag of 3. Geld om te starten met je plan binnen 1 week na aanvraag. Dit is dé manier om vele ondernemers, verenigingen, buurtinitiatieven en individuele bewoners van de Stad Groningen te helpen met een plan dat op korte termijn weer reuring in de Stad terugbrengt.

Druppel op een grote, gloeiende plaat

Het Bruto Product van de gemeente Groningen is ca 10 miljard euro. En dit lokaal herstelplan heeft een budget van 3,5 miljoen voor een periode van 2 jaar. 100% Groningen vindt dit een belachelijk bedragje ten opzichte van het probleem. Dat onze middelen beperkt zijn snapt ook 100% Groningen maar laten we vol gas én op korte termijn deze 3,5 miljoen gebruiken voor de eerste fase van dit plan en op zoek gaan naar de middelen voor (sommige delen van) de rest.

Dus: Intensiveren , tempo maken, de zomer is al begonnen. Copy-paste de website van de provincie en morgen beginnen met het inzaaien  van die complete 3,5 miljoen.

Dit herstelplan is op 9 juni besproken in de voorbereidende commissie, de discussie kwam maar amper op gang. Enkele partijen gooiden er wat ideologische standpunten over de arbeidsmarkt tegenaan (volgens mij gaan ze nog steeds in de 2e kamer niet over de arbeidswetten en doet een gemeenteraad dit niet) en een enkele partij wil dat we geen producten meer in China kopen. Best een idee, maar zijn de inwoners van Groningen daar op korte termijn mee geholpen? 100% Groningen denkt het niet en overweegt moties in te dienen om het herstelplan op een betere koers te krijgen.

 

Hans Moerkerk
Raadslid 100% Groningen.