Skip to main content
Blog

Als je kunt delen, dan kun je vermenigvuldigen

Als je kunt delen, dan kun je vermenigvuldigen

17 april 2021 | ◴Leestijd: 2 minuten

Laatst had ik een gesprek met een van mijn beste vrienden. Hij vroeg mij hoe het nu echt met mij ging, omdat ik veel heb meegemaakt. Ik vertelde hem dat goed met mij ging, dat ik de regie  weer terug had. Maar juist door mijn eigen ervaringen met beschermingsbewindvoering vond ik het een eer dat ik onlangs in een commissie de woordvoering hierover kon voeren. Het feit dat problematische schulden iedereen kan overkomen en niet uitsluitend een bepaalde doelgroep treft. Sommige mensen zijn misschien wel kwetsbaarder door diverse factoren, denk aan generieke schuldenproblematiek, door een verslavingsproblematiek en of het simpelweg niet kunnen omgaan met geld. Het kunnen omgaan met geld heeft alles te maken met lerend vermogen. 

Jong geleerd, is oud gedaan

Ik heb dit binnen het gezin waarin ik ben opgegroeid van jongs af aan geleerd. Het kan te maken hebben met het feit dat mijn adoptievader boekhouder is geweest van beroep. Ik kreeg al jong een kasboek waar ik elke week in bijhield wat ik aan zakgeld ontving, wat ik daarvan uitgaf en wat er aan het einde van de week nog over was. Dat werd vervolgens besproken. Ik had mijn spaarboekje “de zilvervloot ” van de Rabobank. In de herfstvakantie werd het bedrag wat ik tot dan had gespaard, gestort bij de bank zelf en dan kreeg je een cadeautje. Ik mocht altijd samen tellen en dan werd het bedrag bijgeschreven in het spaarboekje. Ik vond dat altijd een magisch moment.

Het leren omgaan met geld, kennis hebben van geld, legt een belangrijke basis. De omgeving waarin een kind opgroeit heeft hierin een belangrijke en bepalende rol. Bij voorkeur binnen het gezin maar daarnaast ook op de basisschool en daaropvolgende onderwijsinstellingen. Het onderwijssysteem kan dit implementeren, is hierop toegerust en kan dit op allerlei manieren aanbieden.

Preventie

Desalniettemin zijn er omstandigheden waardoor iemand in de vrije val van schulden terecht komt en hulp nodig heeft, zoals een echtscheiding, faillissement, uithuiszetting. Kleine schulden kunnen zich in een razendsnel tempo ontwikkelen tot problematische schulden en dan is het eigenlijk al te laat. Preventie is daarom ook van onschatbare waarde. Vroegsignalering, laagdrempeligheid en toegankelijkheid tot hulpverlening zijn middelen om in te zetten.

Wachtlijsten

Kortere wachttijden tot de daadwerkelijke hulpverlening is in mijn optiek onmisbaar. Iemand met schulden moet  perspectief op de toekomst kunnen behouden. Op dit moment zijn de wachttijden rond de elf maanden alvorens je tot het traject kan worden toegelaten. Wanneer je ondernemer bent duurt het zelfs vijf jaar! Bij lange wachttijden bouwen de schulden zich verder op, draagt het bij tot stress en doet afbreuk van de eigenwaarde en leidt veelal tot armoede. Of de omgekeerde route, door armoede ontstaan er schulden. Kortom, het heeft veelal een negatieve invloed op de algehele gezondheid van de persoon in kwestie en effect op zijn/haar sociale leven.

Beleid

Gemeenten kunnen hierin sturing bieden middels een beleid dat zich richt op korte wachtlijsten alvorens toegelaten te kunnen worden tot een schuldhulptrajecten. Stimuleer daarnaast ownership van de cliënten die gebruik dienen te maken van schuldhulpverlening. Samenwerkingsverbanden met private bewindvoerders is niet per se onmogelijk in mijn optiek. Daar waar expertise en ervaring aanwezig is, kan je verbinden en elkaar op een waardevolle wijze aanvullen.