Blog

100% sportstad: Donar, Lycurgus en GIJS doen het geweldig.

Bijna wekelijks komen er nieuwsberichten binnen over hoe geweldig Groningen het doet op het gebied van sport. Donar is nog nooit zover gekomen en ook Lycurgus is weer landskampioen geworden. In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen zijn ook wij met een visie op sport bezig. Is (top)sport belangrijk voor een stad? En wat is er nodig om Groningen naar een nog hoger (sport)level te tillen? 

Groningse sport
Op het gebied van sport komt de stad Groningen veel in het nieuws. Uiteraard omdat FC Groningen in de voetbaleredivisie speelt. Maar ook omdat we in de stad landskampioenen hebben, vooral bij de zaalsporten. Zo is Lycurgus het vlaggenschip als het om volleybal gaat en trekken voor de basketballers van Donar wekelijks duizenden mensen naar MartiniPlaza, om hun ploeg de ene na de andere hoofdprijs te zien winnen. Daarnaast zijn er de ijshockeyers van GIJS, de korfballers van Nic, het veldhockey van GHHC en de american footballploeg van Groningen Giants. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, daar het aanbod in de breedtesport in de stad en zijn directe omgeving enorm is.

Top- en breedtesport
Top- en breedtesport kunnen inmiddels niet meer zonder elkaar. Dat is goed zichtbaar bij de maatschappelijke betrokkenheid die de topsport toont. Veel sportverenigingen en scholen worden door de topclubs bezocht. Tijdens deze clinics wordt de jeugd niet alleen op het gebied van sport enthousiast gemaakt, maar komen ook opvoedkundige doelen aan bod. Sport is niet meer alleen springen en rennen, het gaat ook over het nakomen van afspraken, rekening houden met elkaar, op tijd komen, elkaar respecteren (anti-pest beleid) en vooruit helpen in de omgang met elkaar. Gezonde leefstijl gaat zo niet enkel over de juiste voeding en veel bewegen, maar ook over respect. Als veel jeugd sport en blijft sporten, worden obesitas en andere kwalen tegen gegaan. Ze wordt als het ware achter de iPad en spelcomputer vandaan gehaald. Daarnaast profiteert de topsport van de ledenaanwas van sportclubs als veel jeugd gaat sporten en dat blijft doen als die volwassen is.

Facilitering
De stad Groningen kent, al dan niet particulier, een goede facilitering om te kunnen sporten. Bekend zijn vooral de Euroborg, MartiniPlaza, Kardinge, het Topsport Zorgcentrum, Europark en de vele sportvelden en sporthallen die de stad rijk is. In MartiniPlaza trekt vooral Donar zoveel bezoekers dat dit, overal in de pers, uniek voor Nederland genoemd wordt. Zowel regionale (Dagblad van het Noorden, Podium TV) als landelijke pers (NOS, Ziggo, landelijke kranten als AD, De Telegraaf) is aanwezig bij de wedstrijden van Donar en doet daarvan verslag. Daardoor wordt nationaal en, sinds de Europese campagnes van de clubs, internationaal de stad Groningen gepromoot.

Gelijk Speelveld
Sinds januari van dit jaar geldt in de breedtesport dat clubs vergoedingen van de gemeente ontvangen volgens het Gelijk Speelveld-beleid. Clubs die opstal in eigen bezit hebben betalen zelf eigenaars- en energielasten. Clubs die dit niet hebben betalen de gemeente huur. De eigenaarslasten worden door de gemeente betaald, de vereniging betaalt de gebruikerslasten. Dit, kort samengevat, heft de verschillen in lasten op die door de sportverenigingen moeten worden opgebracht.

Topsporthal
Knelpunt bij de zaal-topsport betreft de beschikbaarheid van MartiniPlaza, dat als multifunctioneel centrum, niet altijd data vrij heeft voor de beoefening van topsport. Voorts heeft Donar, als topclub in Nederland, geen vaste trainingsruimte tot haar beschikking. Komt er een Topsporthal, dan zouden ook andere topclubs als Lycurgus en GIJS, daar gebruik van kunnen maken. Voorts kunnen diverse zaalsportbonden ertoe besluiten hun nationale teams naar Groningen af te vaardigen voor kwalificatiewedstrijden en toernooien. 100 % Groningen is dan ook voorstander van een onderzoek, op korte termijn, naar de haalbaarheid van de realisering van een Topsporthal inclusief trainingsruimte o.a. voor Donar. Sport verdient, zoals gemeld, een positief investeringsklimaat, daar het bijdraagt aan de fysieke en mentale gezondheid van de inwoners van de stad, en vanwege het feit dat de stad Groningen ook op langere termijn op de kaart blijft zetten.

Marjet Woldhuis

Author Marjet Woldhuis

Meer artikelen van Marjet Woldhuis